Σύγκριση με Laser

Σύγκριση με Laser

Όσον αφορά την αποτρίχωση, η επαγγελματική βιομηχανία χρησιμοποιεί σήμερα δύο τεχνολογίες φωτός: λέιζερ και IPL.

1. Ένας κοινος μηχανισμοσ ενεργειασ: φως

Τα λέιζερ και οι λαμπτήρες φλας εν γένει λειτουργούν πάνω στην ίδια αρχή: την εκπομπή του φωτός και την απορρόφηση αυτού του φωτός από ένα στόχο. Για αποτρίχωση, ο στόχος είναι η χρωστική ουσία που περιέχεται στην τρίχα (μελανίνη). Όταν ο στόχος εκτίθεται  στο φως που εκπέμπεται, ανεβάζει θερμοκρασία που  φθάνει περίπου τους  70 ° C. Σε αυτή τη θερμοκρασία, ένας ορισμένος αριθμός βιολογικών δομών θα μεταβληθεί ή θα καταστραφεί.

Αυτή η καταστροφή περιορίζεται στα στοιχεία που συνδέονται με την τρίχα, εμποδίζοντας τελικά τη εκ νέου ανάπτυξή της. Η συγκεκριμένη διαδικασία  είναι γνωστή  ως “επιλεκτική φωτο-θερμόλυση”. Τέλος, πρέπει να σημειωθούν τα ακόλουθα:

– Το φως αποτελείται από ένα ή διάφορα μήκη κύματος.

– Ένα δεδομένο μήκος κύματος απορροφάται από ένα μόνο χρώμα – στόχο (ένα χρώμα χρωστικής ουσίας).

– Το χρώμα της τρίχας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από το ένα άτομο στο άλλο (από το πολύ ανοιχτό ξανθό έως πολύ σκούρο καφέ).

– Ως εκ τούτου, κάθε χρώμα θα απορροφήσει συγκεκριμένα ένα μόνο μήκος κύματος του φωτός που εκπέμπεται.

2. Συγκριση των εκπομπων φωτοφασματος

Αυτή είναι μία από τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ της τεχνολογίας λέιζερ και IPL (http://www.e-one.com.au/content/ipl_intense_pulsed_light/ ).

Α. Η τεχνολογία λέιζερ

Ένα λέιζερ εκπέμπει «μονοχρωματικό» φως, (μονή δέσμης).

Η βαθμός φωτεινής έντασης αυτού του μήκους κύματος ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του λέιζερ (Diode, YAG, Alexandrite, AColorant, κλπ.)

Β. Τεχνολογία λαμπτήρων Flash

Μια λάμπα φλας εκπέμπει “πολυχρωματικό” φως, (πλήθος μηκών κύματος), επίσης γνωστό ως “εύρος μηκών κύματος”. Αυτό το “εύρος  μηκών κύματος” είναι περισσότερο ή λιγότερο εκτεταμένο / περιορισμένο ανάλογα με το φίλτρο που τοποθετείται μεταξύ της πηγής του φωτός (λυχνία) και του δέρματος. Συγκρίνοντας  τα  διαφορετικά φάσματα  εκπομπής   των συσκευών αποτρίχωσης λέιζερ και συσκευών αποτρίχωσης φλας, μια σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο τεχνολογιών γίνεται άμεσα εμφανής: το λέιζερ έχει ένα μόνο μήκος κύματος, ενώ ο λαμπτήρας φλας έχει πλήθος μηκών κύματος.

3. Ιδιαιτεροτητα του στοχου: Τριχα

Στη αποτρίχωση, η μόνη σημαντική δομή στην τρίχα είναι η χρωστική της: η μελανίνη.

Υπάρχουν πολλοί τύποι χρωστικών ουσιών (όπως και πολλά χρώματα), καθώς υπάρχουν διαφορετικά άτομα.

Κάθε τύπος χρωστικής θα απαιτήσει ένα συγκεκριμένο είδος φωτός (ένα ειδικό μήκος κύματος) για να θερμανθεί. Όταν το σωστό φως (μήκος κύματος) δεσμευτεί από την χρωστική ουσία, η μελανίνη αρχίζει να θερμαίνεται.

Καθώς η τρίχα είναι γεμάτη με αυτή την χρωστική, θα θερμανθεί  στο σύνολό της και η θερμοκρασία της  θα φτάσει περίπου τους 70 °C.  Η τρίχα αμέσως θα αρχίσει συμπεριφέρεται σαν ένα πολύ καυτό αντικείμενο που εισάγεται στο δέρμα, όπως πχ μια βελόνα. Η θερμότητα συνεπώς μεταδίδεται σε οτιδήποτε έχει σχέση με την τρίχα, και ιδίως στα στοιχεία που τη θρέφουν. Όταν αυτά τα θρεπτικά στοιχεία με τη σειρά τους θερμαίνονται, μεταβάλλονται περισσότερο ή λιγότερο μόνιμα ανάλογα με την  συσσωρευμένη ποσότητα θερμότητας.

Αυτή η περισσότερο ή λιγότερο μόνιμη μεταβολή θα καθορίσει την περισσότερο ή λιγότερο μόνιμη φύση της αποτρίχωσης. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο ονομάζουμε αυτή την τεχνική αποτρίχωσης  μόνιμη μείωση τριχοφυΐας  και όχι μόνιμη αποτρίχωση.

4. Τα φασματα εκπομπης και ο στοχοσ

A – Η αποτρίχωση με Laser

e-one

Χρώμα-στόχος  (1) θα θερμανθεί από το laser 1

Χρώμα-στόχος (2) θα θερμανθεί θα πρέπει να θερμαίνεται επάνω από το laser 2

Χρώμα-στόχος (3) θα θερμανθεί θα πρέπει να θερμαίνεται επάνω από το laser 3

Σε σχέση:

Laser (1) θα θερμάνει  αποκλειστικά και μόνο το στόχο 1

Laser (2), θα θερμάνει  αποκλειστικά και μόνο το στόχο 2

Laser (3), θα θερμάνει  αποκλειστικά και μόνο  το στόχο 3

B –αποτρίχωση IPL

e-one

Εδώ βλέπουμε ότι το σύνολο των στόχων (χρώματα τρίχας) καλύπτεται από όλα τα μήκη κύματος που εκπέμπονται.

Με άλλα λόγια, κάθε στόχος, συνεπώς κάθε χρώμα τρίχας, επομένως κάθε άτομο, βρίσκει το δικό του αντίστοιχο μήκος κύματος στο εκπεμπόμενο φάσμα.

Γίνεται φανερό από τα παραπάνω ότι:

– Κάθε τύπος λέιζερ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός  για ένα μόνο τύπο χρώματος τρίχας, και αναποτελεσματικός για όλα τα άλλα χρώματα.

– Ένας λαμπτήρας φλας (IPL), όμως, θα είναι αποτελεσματικός για όλα τα χρώματα τρίχας. Ως εκ τούτου, οι   λαμπτήρες  φλας φαίνεται πως αναμφισβήτητα ταιριάζουν  απόλυτα στην εφαρμογή αποτρίχωσης.

Αντιστρόφως, η χρήση λέιζερ στην αποτρίχωση  είναι πραγματικά παράλογη από επιστημονική και τεχνική άποψη.

5. Αποτριχωση με laser στην πραξη

Παρά τα όσα σημειώθηκαν παραπάνω είναι επιπλέον αλήθεια το εξής: πολλές συσκευές λέιζερ χρησιμοποιούνται  για αποτρίχωση, και τις περισσότερες φορές έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα σε πολλά άτομα.

Η εξήγηση:

Τα πρώτα μηχανήματα laser που διατέθηκαν για αποτρίχωση, αναγνωρίστηκαν  ως πολύ αποτελεσματικά  για έναν και μόνο τύπο τρίχας, και λίγο ή ακόμη και εντελώς αναποτελεσματικά  για όλους τους άλλους τύπους τρίχας.

Αυτό είναι απόλυτα σύμφωνο με την προηγούμενα.

Με τα χρόνια, οι κατασκευαστές λέιζερ έχουν αλλάξει μια τεχνική παράμετρο: την ισχύ του εκπεμπόμενου φωτός, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά. Ως άμεσο αποτέλεσμα, ο αριθμός των χρωμάτων – στόχων που “συλλαμβάνονται” από το ισχυρότερο  εκπεμπόμενο φως έχει αυξηθεί.

Στο τέλος, τα λέιζερ αφαίρεσης τρίχας έγιναν πολύ πιο αποτελεσματικά για ένα πολύ ευρύτερο φάσμα χρωμάτων τρίχας. Όμως, ένα νέο πρόβλημα προέκυψε: η αυξημένη ισχύς οδήγησε σε συστηματικές  και αναπόφευκτες  δευτερογενείς παρενέργειες από    εγκαύματα στο δέρμα.

Οι κατασκευαστές έπρεπε επομένως να μεριμνήσουν για την  ψύξη του δέρματος κατά τη στιγμή που το φως εκπέμπεται από το λέιζερ.

Ανάλογα με τα μοντέλα και τους κατασκευαστές, αυτά τα συστήματα ψύξης ποικίλουν, από συσκευές εμφύσησης ψυχρού  αέρα μέχρι την εφαρμογή ενός ψυχομένου φακού ή κρυογονικής  γέλης (τζελ).

Για να συνοψίσουμε, η αποτελεσματικότητα των λέιζερ όσον αφορά τη μόνιμη αποτρίχωση έχει επιτευχθεί με μια σημαντική αύξηση της ισχύος τους, με αποτέλεσμα όμως την ανάγκη να προστατευθεί το δέρμα με την εφαρμογή ογκωδών  και δαπανηρών τεχνικών.

6. Αποτριχωση IPL στην πραξη

Σε αντίθεση με τα λέιζερ, οι συσκευές αποτρίχωσης IPL είναι απολύτως κατάλληλες.

Καθώς το σωστό μήκος κύματος που αντιστοιχεί στο χρώμα της τρίχας βρίσκεται πάντα στο φάσμα του εκπεμπόμενου φωτός, η ισχύς της πηγής δεν χρειάζεται να αυξηθεί για να υπάρξουν κλινικά αποτελέσματα.
Επομένως, μπορεί να υπάρχει μία αναλογία 1 προς 10 ή ακόμη και 1 προς 20 ανάμεσα στην ισχύ των  IPL συστημάτων αποτρίχωσης  και στην ισχύ των  συστημάτων αποτρίχωσης  λέιζερ. Χαμηλότερη ισχύς σημαίνει βελτίωση της ασφάλειας. Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση, η οποία μπορεί να φαίνεται ότι είναι ιδανική  σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι: πολλές συσκευές IPL έχουν εμφανιστεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια και σχεδόν το 70% από αυτές  έχουν υποβαθμισμένα  χαρακτηριστικά, τα οποία ως εκ τούτου έχουν επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.
Υπάρχουν 4 παράμετροι  που καθορίζουν ως αποτελεσματική μια συσκευή αποτρίχωσης IPL:
– Η ποιότητα και ο βαθμός έντασης του  φιλτραρίσματος  του εκπεμπόμενου φωτός.
– Η “διάρκεια παλμού” ή φλας.
– Η “ροή” ή το ποσό της ενέργειας που παρέχεται  κατά τη διάρκεια του φλας.
– Η «μορφή του φλας » ή η σταθερότητα της φωτεινής ενέργειας που εκπέμπεται σε όλη τη διάρκεια του φλας.
Τα κλινικά αποτελέσματα μακροχρόνιας  αποτρίχωσης και ο κίνδυνος των ανεπιθύμητων ενεργειών (πόνος) ή δευτερογενών  παρενεργειών (εγκαύματα) εξαρτώνται από την ποιότητα αυτών των 4 παραμέτρων.

Συμπερασμα:

Η πολύ μεγάλη ποικιλία  στα χρώματα της τρίχας κάνουν ακατάλληλη την αποτρίχωση με τεχνολογία λέιζερ από άποψη αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.

Αντίθετα, η πιο πρόσφατη τεχνολογία λαμπτήρων φλας αποδεικνύεται ότι είναι απολύτως κατάλληλη για αποτρίχωση, συνδυάζοντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ωστόσο, πρέπει, να σταθμίσουμε τα εξής  : η ποιότητα του εξοπλισμού στην αγορά συχνά ποικίλλει σημαντικά σε ό, τι αφορά τις συσκευές αποτρίχωσης λέιζερ και IPL: τα περισσότερα μηχανήματα αποτρίχωσης με λέιζερ προσφέρονται σε καλή τιμή και καλή ποιότητα. Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον το 70% των λαμπτήρων φλας που προσφέρονται σήμερα για αποτρίχωση είναι κακής, ή ακόμα και πολύ κακής ποιότητας.

Η κακή ποιότητα σε πολλά  επαγγελματικά  IPL μηχανήματα  απαξιώνει δυστυχώς αυτή την τεχνολογία, ακόμα και αν λαμπτήρες φλας είναι τεχνικά πιο κατάλληλοι για θεραπείες αποτρίχωσης.

Η 1η και μοναδική  ιατρικώς  εγκεκριμένη και πιστοποιημένη συσκευή μόνιμης αποτρίχωσης με παλμικό φως για χρήση από όλους

buynow-green

Σύγκριση με Laser

newsletter2

Νέα & Τύπος

Εκδόσεις

E-One Βίντεο

Facebook

FacebookTwitterGoogle+LinkedInPinterestEmailShare/this